Videl sem volka. Kaj naj storim?

Želim zaščititi premoženje

Zgodila se je škoda

Obrnite se na nas

Večžične elektroograje

foto: Večžičnata ograja

Večžične elektroograje so namenjene stalnemu ograjevanju večjih pašnih površin. Praviloma so nižje kot elektromreže in opremljene z manjšim številom žic. Njihov glavni namen je zadrževanje pašnih živali na pašniku in ne varovanju pred velikimi zvermi. Ravno zaradi tega omenjeni način varovanja ni bil uvrščen med načine varovanja, ki so financirani iz operacije Reja domačih živali v okviru ukrepa KOPOP. Kljub temu pa so večžične elektroograje sestavljene iz trdnih žic, ki na dolge razdalje učinkovito prevajajo električni tok.

Visoke elektroograje vseeno lahko učinkovit način varovanja, vendar le z dosledno uporabo: električni tok mora biti stalno prisoten, preprečiti je potrebno možen prehod pod, med in čez žice ter jih ob neuporabi sneti iz kolov in polagati na tla. Pri številu žic velja načelo: več kot jih je, večja je učinkovitost, racionalna izbira pa je šest žic pri višini ograje 150 cm. Ta način varovanja priporočamo za zaščito stacionarnih čebelnjakov pred medvedom, saj je vzdrževanje manjšega oboda ograje precej enostavno, stalna postavitev pa je dobra izbira glede na obstojnost in dolgoročnost varovanja.

foto: Varovanje čebelnjaka z večžično elektoograjo

Varovanje pašnih živali pred velikimi zvermi z večžičnimi elektroograjami je ocenjeno kot neprimerno zaradi pogoste nepravilne uporabe in zahtevnejšega vzdrževanja. Vendar pa je lahko ukrep primeren v kombinaciji z drugimi načini varovanja (npr. nočno oboro iz visokih elektromrež ali pastirskimi psi). Za bolj natančen opis varovanja z večžičnimi elektroograjami vabljeni k branju priročnika (str. 20) in brošure ter predstavitvi, ki sta nastali v okviru projekta SloWolf.

Priporočila za zaščito različnih tipov premoženja